Leder du efter svar på, hvordan man afmelder et køretøj eller hvordan man afmelder nummerplader? Så er du landet det helt rigtige sted. I dette indlæg vil vi nemlig komme med alle de svar, du skal bruge for at kunne afmelde din bil.
Der kan være mange årsager til, at man finder det nødvendigt at afmelde sin bil. Måske gik den ikke gennem syn længere, måske har man bare lyst til at spare afgiften, eller også kan det skyldes et helt tredje scenarie.
Uanset hvilket scenarie du befinder dig i, vil du sikkert gerne vide, hvordan du afmelder din bil. Og det kommer måske som en overraskelse i det gennem-digitaliserede Danmark, men afmelding af ens bil er faktisk en af de få ting, hvor du stadig er nødt til at møde fysisk op for at få det klaret.
Afmelding foregår hos godkendt nummerpladeoperatør eller Motorstyrelsens ekspeditionskontorer
Når din bil skal afmeldes, er det desværre ikke nok at udfylde en online-formular med Nem-ID. Det skal foregå hos en godkendt nummerpladeoperatør eller hos et af Motorstyrelsens fire ekspeditionskontorer.
Godkendte nummerpladeoperatører findes der massevis af rundt omkring i landet, mens Motorstyrelsens fire ekspeditionskontorer ligger i Aarhus, Aalborg, Odense og Høje Taastrup.
Grunden til, at det skal foregå fysisk, er, at du skal have nummerpladerne med, så de kan blive destrueret af nummerpladeoperatøren eller hos Motorstyrelsen, så de ikke kan bruges af andre. Hvis du mangler én eller flere af din bils nummerplader, skal afmeldingen foregå hos Motorstyrelsen.
Efter nummerpladerne er destrueret, vil de blive afmeldt ved SKAT. Herefter vil nummerpladerne altså fremgå som afmeldte i alle relevante, offentlige systemer. Du må selvfølgelig ikke køre i bilen, når der ikke er nummerplader på, men du kan stadig sagtens forsikre den, selvom den er afmeldt i Motorregistret, hvis du nu f.eks. påtænker at registrere den igen på et senere tidspunkt. Dette kaldes en stilstandsforsikring.
Hvad koster det af afmelde sin bil?
Det koster som udgangspunkt 60 kr. i administrationsgebyr (2022) at afmelde sin bil. Det er således også den pris, du nøjes med at betale, hvis du afmelder din bil hos en af Motorstyrelsens fire ekspeditionskontorer. Vælger du at gøre det hos en af landets mange godkendte nummerpladeoperatører, er det dog ikke sikkert, at du kan nøjes med 60 kr.
De sætter nemlig selv prisen på arbejdet med at afmelde din bil. Det vil dog som udgangspunkt sjældent være specielt meget mere, som du skal betale. Du kan regne med omkring 80-90 kr., hvis du vælger at få din bil afmeldt hos en nummerpladeoperatør og ikke hos Motorstyrelsen.
Dette skal du medbringe til afmelding af bil og nummerplader
Når du skal afmelde din bil, er der tre ting, du skal medbringe. Dels skal du selvfølgelig have nummerpladerne med, og dels skal du også have gyldigt ID med til at bevise, at du er ejer af bilen, og så skal du også gerne medbringe bilens seneste registreringsattest. Dette er dog ikke et krav, men letter arbejdet betydeligt.
Så snart nummerpladen er afmeldt, sendes de til destruktion, hvorefter din bil vil fremgå som afmeldt på SKAT’s hjemmeside og i Motorregisteret. Forsikringsselskabet, hvor ens forsikring er tegnet, vil ligeledes få besked om, at bilen er afmeldt hos SKAT. Det betyder, at forsikringsopkrævningen ophører dog med undtagelser såfremt, at du har valgt at bilen skal overgå til en stilstandsforsikring.
Det sker der efter du har afmeldt din bil
Når din bil er blevet afmeldt, registreres det hos alle relevante, offentlige myndigheder. Det betyder bl.a., at SKAT selvfølgelig stopper med at opkræve afgifter – Hvis du har noget tilbage af den periode, du allerede har betalt afgift for, ville dette blive tilbagebetalt til din konto.
Som nævnt bliver afmeldingen registreret hos dit forsikringsselskab og ligesom hos SKAT, får du også tilbagebetalt eventuelle tilgodehavender fra dit forsikringsselskab.
Afmelding af bil med udenlandske nummerplader
At afmelde en bil med udenlandske nummerplader er en smule mere kompliceret, end når det er danske nummerplader, der skal afmeldes. Her kan du ikke troppe op hos de godkendte nummerpladeoperatører, men er nødsaget til at tage til det nærmeste af Motorstyrelsens ekspeditionskontorer for at få klaret sagerne.
Grunden til at det er nødvendigt at besøge Motorstyrelsen, og at du ikke kan bruge din lokale nummerpladeoperatør er, at der kan være meget forskellige regler, alt efter hvor i verden de udenlandske nummerplader er fra.
De regler har de dog styr på hos Motorstyrelsen, så der bør ikke være nogle problemer i forbindelse med at få afmeldt de udenlandske nummerplader – udover at du altså skal troppe op hos et af Motorstyrelsens ekspeditionskontorer.
Vi afmelder din bil ved opkøb
Du behøver ikke at bekymre dig om afmelding af din bil, når du sælger din bil til os hos Autobasen. Når du sælger til os, klarer vi alt, der vedrører afmeldingen. Når bilen bliver afmeldt, vil du kunne se det fremgå på Motorregistrets hjemmeside indenfor tre hverdage.
Autobasen køber også allerede afmeldte biler
Har du en bil, der allerede er afmeldt, kan du stadig sagtens sælge den til os. Vi køber nemlig også afmeldte biler, og det eneste, du skal du sørge for, er en original registreringsattest, som viser, hvornår den er blevet afmeldt.
Du behøver heller ikke at tænke på midlertidige nummerplader, eller på at betale for transport hen til os – For når du sælger din bil til Autobasen, skal vi nok komme ud og hente den hos dig.
Det bliver næsten ikke nemmere, og samtidig er du sikret en god og fair pris, som er estimeret af vores rutinerede og kompetente opkøbs-medarbejdere. Vi har mange tilfredse kunder, og hvis du vil høre mere om deres oplevelse med at handle med os, kan du blive klogere her.
Ofte stillede spørgsmål om afmelding af bil
Hvordan får man afgift tilbage på en bil?
Når du har afmeldt din bil, bliver det automatisk registreret hos de relevante offentlige myndigheder, og derfor vil du også få eventuelt overskydende afgifter tilbagebetalt.
Hvordan afmelder man vægtafgift?
Når din bil afmeldes, bliver du den automatisk også afmeldt vægtafgiften, så du ikke skal betale for det fremadrettet.
Hvad sker der når man af afmelder sin bil?
Når du afmelder din bil, bliver der automatisk registreret hos alle relevante, offentlige myndigheder og ligeledes hos dit forsikringsselskab. Derfor ophører opkrævningen af afgifter og sikring automatisk, og hvis du har noget overskydende, vil det blive tilbagebetalt.
Kan man afmelde sin bil uden at aflevere pladerne?
Ja, det kan godt lade sig gøre, men når du mangler en eller flere nummerplader til bilen, skal afmeldingen ske hos et af Motorstyrelsens fire ekspeditionskontorer.