Der findes flere forskellige typer af hybridbiler, og det er derfor vigtigt at kende til de forskellige egenskaber, som de har. Men hvad er en hybrid egentlig?
Hybridbil er den fælles betegnelse for biler, der kan drives af to forskellige teknologier som brændstof og el. I dag findes der tre forskellige typer af hybridteknologier: plugin hybrid (PHEV), mild hybrid (MHEV) og hybrid (HEV).
I dette indlæg vil vi sætte fokus på plugin hybrid, så du kan bestemme om en PHEV er det rette valg for dig, hvad den koster at oplade, samt hvad du ellers skal være opmærksom på.
Plugin hybrid (PHEV)
Plugin hybrid forkortes PHEV (Plugin Hybrid Electric Vehicle), og skiller sig ud fra andre typer hybridbiler. Det skyldes, at du kan oplade den via en ladestander derhjemme eller ude – eller i nødstilfælde fra en stikkontakt.
Plugin hybridbilen har et større batteri end en almindelig hybridbil, men det er mindre end dét, du finder i en elbil. Typisk kan du i dag køre mellem 15 til 60 km på el i en plugin hybrid med et fuldt opladet batteri, før benzinmotoren aktiveres.
Hvis du derfor enten kører i byer, på landet eller lidt på motorvejen, vil du opleve, at der er god mulighed for at kunne køre på ren el på en kort afstand.
Når der ikke længere er nok energi på batteriet, vil en plugin hybrid skifte mellem at køre på brændstof og el, og derfor fungere som en almindelig hybridbil.
Egner en plugin hybrid sig til mit behov?
Der kan kort sagt være fordele ved at køre plugin hybrid.
Elmotoren gør, at en plugin hybrid er mere støjsvag, og som nævnt er genopladelig. Derudover vil du opleve, at den vekslende kørsel mellem el og brændstof betyder, at du kan køre langt på literen.
Eftersom du ikke udelukkende kører på brændstof, er en plugin hybrid også mere miljøvenlig med dens reducerede mængde af udledt CO2.
På plugin hybridbiler er der også pålagt lavere afgifter end på brændstofbiler, og det kan derfor være økonomisk fordelagtigt for dig at vælge en opladelig bil.
En bonus ved en plugin hybrid er, at du på nogle modeller har mulighed for at tilkøbe et anhængertræk i modsætning til både mild hybrid og hybrid biler.
Hvis du derfor overvejer en plugin hybrid, og ser en fordel i at køre på el over korte distancer i eksempelvis byer eller på landet, kan denne type af hybridløsning muligvis være en god løsning til dit kørselsbehov.
En af ulemperne ved en plugin hybrid er, at den kræver opladningsmuligheder for at få det maksimale ud af bilen. Du skal derfor være forberedt på en omstilling, hvis du ellers udelukkende har kørt med en benzinmotor. Hvis du derfor gerne vil køre elektrisk til hverdag, skal du kunne lade nær dit hjem.
En anden ulempe er, at koldt vejr og en lav udetemperatur vil påvirke batteriets ydeevne i din plugin hybrid, og du vil derfor have en kortere rækkevidde at køre på.
Hvad koster det at lade en plugin hybrid?
Ligesom med opladning af elbiler, afhænger prisen på opladning af en plugin hybrid af flere faktorer. Udregningen er derfor ikke lige så ligetil, som når du udregner en brændstof-bils pris på baggrund af tankens kapacitet og den aktuelle literpris på benzin.
Når du skal undersøge, hvad det vil koste at lade en plugin hybrid, skal du medregne prisen på eksempelvis el, dit kørselsmønster, batteriets størrelse samt hvor mange antal kWh, som det kræver. Det vil også betyde noget for prisen, hvorvidt du vælger at lade din bil derhjemme eller via en offentlig ladestation.
Det kan generelt bedst betale sig, at du installerer en ladeløsning derhjemme, da du derfor kan være i kontrol over din opladning, og eksempelvis kan lade om natten, hvor strømmen typisk er billigst.
Hvis du vælger at lade via offentlige ladestandere, skal du både tage højde for at finde en ledig plads til din bil, samt hvilke tilgængelige lademuligheder der er.
Beregn prisen på at oplade en plugin hybrid
Som nævnt er det ikke en ligetil udregning at beregne, hvad det vil koste at oplade en plugin hybrid. Du kan dog skabe dig et realistisk indtryk med denne beregning:
Batteriets kapacitet (kWh) x pris pr. kWh (kr.) / bilens rækkevidde på ren el (i km) = pris pr. km (kr.)
Refusion af elafgiften og grøn energi
I Danmark er der fokus på den grønne omstilling, og der er derfor indført en refusionsordning af elafgifter for el og plugin hybridbiler. Hvis du ejer en plugin hybrid eller elbil, er det derfor muligt at få en refusion på 94,625 øre pr. kWh, som du bruger på at oplade din bil i hjemmet.
Du skal dog være opmærksom på, at refusionen kun er gældende, når du oplader med din private ladeboks derhjemme, og ikke når du oplader via offentlige ladestandere. Derfor kræver det, at du har købt eller lejer en privat ladeboks fra en ladeoperatør. Ladeboksen skal desuden være godkendt til refusion – hør mere hos ladeoperatøren.
Det er også vigtigt at bemærke, at du ikke har mulighed for at få elafgiftsrefusion mere end én gang. Hvis du derfor i forvejen får det fra andre el-relaterede løsninger, som solceller, jordvarme, elvarme eller lignende, kan du ikke få elafgiftsrefusion for opladning af din plugin hybrid.
Hvilke andre hybridbiler findes der?
Mild hybrid (MHEV)
Mild hybrid forkortes ofte med betegnelsen MHEV (Mild Hybrid Electric Vehicles).
Den kører som udgangspunkt primært på diesel eller benzin, og har en lille elektrisk motor, som den kun tilkobler i kort tid. Den hjælper derfor forbrændingsmotoren efter behov ved spidsbelastning.
Til forskel for den mere standardiserede hybrid-type og plugin hybriden, så er elmotoren kun en hjælp til forbrændingsmotoren, og ikke direkte en motor som den kører på.
Det gør en mild hybridbil mere miljøvenlig end en bil med kun forbrændingsmotor, da den udleder mindre CO2 og er mere brændstofeffektiv, eftersom de elektriske komponenter får strøm fra elmotoren og ikke forbrændingsmotoren.
Når du starter klimaanlægget, sædevarmen eller radioen i en mild hybrid, vil du derfor spare den benzin, som der ellers vil være krævet for at få leveret strømmen og energien til at holde de funktioner aktive.
Denne type mild hybrid skal ikke oplades, eftersom det lille batteri fungerer som en generator, der oplader sig selv under kørslen.
Hybrid (HEV)
Hybridbiler forkortes HEV (Hybrid Electric Vehicle) og har både en forbrændingsmotor og en elmotor, der arbejder sammen.
Denne type skifter automatisk mellem at bruge el- og forbrændingsmotor, og skifter automatisk til at køre på el, når batteriet har ladet nok.
Batteriet oplader sig selv, når forbrændingsmotoren starter, og når du bremser – dog er hybridbiler ikke udstyret med et stort batteri. Det betyder, at du ofte ikke kan køre så langt på elmotoren alene — men bilen skifter til at køre på den, når der er opladet nok energi på batteriet.
En anden faktor, der afgør, om du kører på benzin eller el i en hybridbil, er din hastighed. Bilen vil som udgangspunkt ikke køre på el, når du kører med en høj hastighed.
Hvis du derimod kører bykørsel, vil du få glæde af hybridteknologien, da de mange stop-start vil betyde, at din bil vil køre længere på literen takket være elmotoren.
Vil du gerne udskifte din gamle bil med en ny hybrid?
Hos Autobasen køber vi brugte biler og sælger dem til eksport gennem vores netværk af 50 mio. købere. Du er derfor sikret den bedste pris for din brugte bil, og slipper for besværet med at sælge din bil videre.
Kontakt os i dag, og vi vender tilbage inden for 24 timer på hverdage med et uforpligtende og personligt tilbud på din bil.