Har du solgt din brugte bil til en ny ejer, eller har du selv købt en brugt bil, er det vigtigt at være opmærksom på reglerne om omregistrering af bil ved ejerskifte. Det kan være svært at holde styr på alle reglerne i forbindelse med ejerskifte af bilen.
Derfor har vi her på siden prøvet at hjælpe dig med at finde hoved og hale i, hvordan processen skal foregå. Det er nemlig dit ansvar som køber at sørge for, at bilen bliver omregistreret efter købet.
Hvad betyder det at omregistrere en bil?
En omregistrering er, meget som navnet antyder, en ny registrering af, hvem der ejer bilen. Det er en måde, hvorpå man foretager et ejerskifte, så den nye ejer også kommer til at fremstå som den reelle ejer i de forskellige offentlige registre. Når man har foretaget et ejerskifte, er det således også den nye ejer, der er ansvarlig for bilen, herunder betaling af afgifter, sørge for at overholde periodisk syn etc.
Hvis bilen ikke bliver omregistreret er det såmænd den gamle ejer af bilen, som er ansvarlig for at betale diverse afgifter. For at omregistrere bilen er det nødvendigt at have bilens registreringsnummer tilgængeligt.
Hvor lang tid har man til at få omregistreret en bil?
Køber eller sælger du en brugt bil, skal bilen omregistreres til den nye ejer indenfor fire hverdage. Foretager den nye ejer ikke en omregistrering indenfor tidsrummet, kan sælger anmode Motorregistret om at afmelde bilen, hvilket hurtigt kan blive en dyr affære. Hvis sælger ikke får omregistreret bilen, vil vedkommende fortsat være ansvarlig for at betale eventuelle afgifter og tilhørende forsikringer.
Skal en bil til syn inden omregistrering ved ejerskiftet?
Der er også regler for, hvorvidt bilen skal synes eller ej i forbindelse med ejerskiftet, hvilket kan afhænge af forskellige faktorer. Det er en god ide at slå nummerpladen på bilen op for at undersøge, hvornår bilen har været til syn, og om bilen er blevet godkendt ved det seneste periodiske synstjek.
Som nævnt er der nogle forskellige faktorer, som afgør hvorvidt bilen skal synes inden omregistreringen.
Det er f.eks. påkrævet, at bilen skal synes hvis:
- Bilen ikke løbende er blevet godkendt i forbindelse med det periodiske syn
- Tidsfristerne for de periodiske syn ikke er blevet overholdt
- Bilen er registreret i udlandet
- Bilen har været afmeldt i mere end et år
Du kan læse mere om reglerne for syn af bil og om, hvordan du afmelder en bil.
Hvordan omregistrerer jeg min bil?
Når du skal omregistrere din bil, kan det foregå på to forskellige metoder. Du kan vælge at omregistrere din bil online via Motorregistret på SKATs hjemmeside, eller du kan gøre det ved fysisk fremmøde hos en godkendt nummerpladeoperatør eller et af Motorstyrelsens fire ekspeditionskontorer.
Omregistrering af bil online hos SKAT
Når du skal omregistrere et køretøj, er online-varianten den billigste variant, du finder. Det foregår på SKATs hjemmeside og kan således klares direkte fra sofaen. Processen er ganske ligetil, men tag dig god tid og vær opmærksom på, at du får indtastet de korrekte oplysninger, da der ingen fortrydelsesret er, efter bilen først er blevet omregistreret.
Til at fuldføre omregistreringen online skal du bruge følgende ting:
- Bilens originale registreringsattest
- NemID eller MitID
- Betalingskort
Følger du vores guide, bør det være ganske nemt. Dog er det vigtigt at være opmærksom på, at nogle typer af køretøjer såsom lastbiler og traktorer ikke kan omregistreres online.
1. Klik på ‘Omregistrer et køretøj i Motorregistret’
2. Log på med NemID eller MitID hos SKAT
3. Klik på 'Privat ejer/brugerskifte under menupunktet 'Registrering'
4. Tryk på 'Start ejer- brugerskifte'
5. Fremsøg køretøjet via én af de tre valgmulighed og klik på 'Søg'
6. Indtast koderne fra bilens registreringsattest og tryk 'Lås op'
7. Gennemfør ejerskiftet ved betaling
Omregistrering af bil ved fysisk fremmøde
Hvis du ikke føler dig tryg ved at gøre det online, kan du sagtens omregistrere din bil ved fysisk fremmøde. Det kan du enten gøre hos et af Motorstyrelsens fire ekspeditionskontorer eller du kan finde den nærmeste godkendte nummerpladeoperatør og få hjælp til det der.
Her håndterer de alle dine oplysninger og sørger for at omregistrere din bil helt korrekt. Det vil ikke tage dem lang tid, og du vil hurtigt kunne komme hjem igen. Dog er det vigtigt at være opmærksom på, at det er betydeligt dyrere at få køretøjet omregistreret ved personligt fremmøde.
Hvad skal jeg have klar for at kunne omregistrere min bil?
Uanset om du får hjælp til omregistreringen, eller om du klarer det selv online, er der nogle ting, du skal have klar, så ejerskiftet kan registreres. Vi har samlet en liste over de ting, som du skal have klar ved hånden:
- Bilens originale registreringsattest
- Dokumentation for at den nye ejer har den lovpligtige ansvarsforsikring
- Billedlegitimation
- Betalingskort til gebyr for omregistrering af bil
- Evt. fuldmagt hvis du håndterer omregistreringen for en anden
Hvad koster omregistrering af bil?
Prisen på en omregistrering er meget afhængig af, hvordan du vælger at gøre det. Som nævnt er det dyrere at foretage en omregistrering ved fysisk fremmøde hos en godkendt nummerpladeoperatør eller hos Motorstyrelsen.
Ved omregistrering på SKATs hjemmeside koster det 340 kr. i ekspeditionsgebyr. Vælger du derimod at omregistrere bilen på en af SKATs motorkontorer, koster det ligeledes 380 kr. plus 100 kr. for den personlige betjening.
Tager du forbi den nærmeste nummerpladeoperatør, koster det 40 kr. ekstra plus det gebyr, den enkelte operatør eventuelt vælger at opkræve.
Hvor lang tid går der, før omregistreringen er helt gennemført?
Umiddelbart efter omregistrering får man en midlertidig registreringsattest, hvorimod den endelige registreringsattest bliver sendt med posten efterfølgende – ofte kort tid efter.
Det skal du have styr på inden omregistrering som køber
Hvis du er i en proces omkring køb af ny bil, er der nogle ting, du bør gå igennem og få styr på, inden du tager det sidste skridt og køber bilen og senere foretaget en omregistrering.
Når man står midt i en brugtbils-handel, er det altid vigtigt, at man bliver oplyst bilens registreringsnummer. Med det nummer kan du nemlig undersøge en hulens masse vigtige ting om bilen. Du kan f.eks. tjekke, om bilen har kørt længere end sælger har oplyst, om der er restgæld i bilen eller i det hele taget bare finde bilens reelle specifikationer og oplysninger.
Disse ting er vigtige at finde, da det klæder dig langt bedre på til det potentielle køb, og du minimerer risikoen for at blive snydt. Du skal selvfølgelig altid tage visse forbehold og bruge din sunde fornuft, men når du kan tjekke bilens registreringsnummer, har du allerede meget af den essentielle info.
Og det er vigtigt, at du får styr på disse ting, inden du omregistrerer bilen. Så snart køretøjet er omregistreret er ansvarshaveren ligeledes skiftet. Det betyder, at når først omregistreringen er fuldført, er du ansvarlig for bilen, dens tilstand og den eventuelle restgæld.
Slip for besværet ved ejerskifte hos Autobasen
Overvejer du at sælge din bil, så kan vi hos Autobasen give dig et rigtig godt tilbud. Vores store kundeportefølje i udlandet giver os mulighed for at købe de fleste bilmærker og bilmodeller til en fair pris, så du får det bedste udbytte ud af bilens værdi. Få kompetent og præcis vurdering af din bil lige her.
Vi hjælper dig desuden med omregistrering af bilen. Vi sørger for, at proceduren bliver foretaget korrekt, og at bilen afmeldes dit forsikringsselskab. Har du brug for yderligere information, er du velkommen til at kontakte os på mail eller telefon.
“Hvornår skal min bil synes” spørger du måske dig selv. Dette kan vi naturligvis også vejlede dig om. Læs mere om det i indlægget om reglerne for syn af bil.