Tallet, der står på kilometertælleren, er et utroligt vigtigt aspekt, når man overvejer at købe en brugt bil. Desværre hænder det i brugtvognshandel, at der bliver snydt med bilens kilometertæller, så det ser ud som om, at den har kørt færre kilometer, end tilfældet er. Som køber kan det naturligt nok være et mareridt at opdage, at din nye, brugte bil i virkeligheden har kørt meget længere, end du troede.
Derfor vil i dette blogindlæg prøve at udstyre dig med viden og værktøjer, som du kan bruge for at spotte uregelmæssigheder og træffe en informeret beslutning, når du køber en brugt bil.
Derfor er kilometertallet vigtigt
Når du er på jagt efter din næste brugte bil, er der én detalje, du ikke kan komme udenom – kilometertallet. Antallet af kilometer, som bilen har kørt, giver nemlig det første praj om, hvilken stand bilen er i. Kilometertallet skal dog ses i sammenhæng med bilens alder, servicehistorik og generelle tilstand.
En godt vedligeholdt bil med mange kilometer kan sagtens være et bedre køb end en bil med færre kilometer på tælleren, som har været dårligere vedligeholdt. Grundlæggende kan du tænke på kilometertallet som et udtryk for bilens livshistorie; det fortæller en historie om, hvor mange eventyr og ture bilen har været igennem. Og det er en vigtig faktor, fordi for hver kilometer kørt, er bilen tættere på næste serviceeftersyn, udskiftning af sliddele eller potentielt større reparationer.
Ligesom et par ganske almindelige sko bliver slidt, hvis du går meget med dem, sker det samme helt naturligt med en bil. Jo flere kilometer der er kørt, jo større slid vil der være på alt fra motor og gearkasse til bremser og dæk, hvis disse ikke er skiftet undervejs. Så hvis du har kastet kærligheden på en bil med et højt kilometertal, skal du være indstillet på, at sliddet øger risikoen for, at du vil skulle ofre penge på større eller mindre reparationer af de forskellige sliddele.
Derfor er det også vigtigt, at der ikke er fusket med kilometertælleren, så du ikke køber en bil, som i virkeligheden har kørt meget længere, end du tror – og er blevet oplyst om.
Sådan tjekker du, om der er fusket med bilens kilometertæller
Står du overfor at købe en brugt bil og tænker ‘Er det nu også det rigtige kilometertal, der står på tælleren?’, er der heldigvis en række forskellige metoder, du kan bruge, når du vil undersøge, om der er fusket med kilometertælleren.
Vi kan desværre ikke garantere, at disse råd eliminerer risikoen for at blive snydt, da der hele tiden udvikles nye metoder til snyd med kilometertælleren, men ved at følge disse forholdsregler er du godt på vej.
Få en skriftlig kilometergaranti
Skal du købe bilen hos en forhandler, har du mulighed for at anmode om en officiel garanti på kilometertallet, som forhandleren noterer direkte i slutsedlen. Det er ikke altid, at forhandleren er klar over eventuel snyd med kilometertælleren, men hvis det senere afsløres, at der er uregelmæssigheder med bilens kilometertal, falder ansvaret tilbage på forhandleren.
Sammenhold tallet fra kilometertæller med info fra servicehæfte og synsrapporter
En anden smart approach er at sammenholde det tal, der står i kilometertælleren, med infoen, som du kan finde i servicehæftet og synsrapporterne. Hvis servicebogen viser, at bilen overraskende ikke har registreret nogen kilometer over en længere periode, bør du være ekstra opmærksom.
Du kan også overveje at tage kontakt til de værksteder, der tidligere har stået for bilens service, for at indhente eventuelle oplysninger om bilens reelle kilometertal.
På samme måde kan du også kigge i de tidligere synsrapporter. Ved hvert syn noteres bilens aktuelle kilometertal, hvilket giver dig mulighed for at spore bilens brug over tid.
Ved at sammenligne kilometertallene fra forskellige synsrapporter kan du få et billede af, hvor meget bilen typisk har kørt mellem hvert syn. Hvis der er store, uforklarlige spring i kilometertallene, eller hvis tallet falder fra et syn til det næste, kan det være et rødt flag, der indikerer, at der måske er blevet fusket med tælleren.
Du kan altid finde bilens synsrapporter på Færdselsstyrelsens hjemmeside.´
Kig efter slid på rat, sæder, pedaler, seler, håndtag og lignende
Når du står over for at købe en brugt bil, og du vil sikre dig, at kilometertallet stemmer overens med bilens faktiske brug, kan du også tage et nærmere kig på de dele af bilen, der naturligt slides over tid.
Rat, sæder, pedaler, sikkerhedsseler og dørhåndtag fortæller alle en historie om, hvor meget bilen egentlig har været brugt. Et rat, der er slidt glat, sæder, der er tyndslidte eller har revner, pedaler med tydelige slidmærker, og sikkerhedsseler, der er slidte eller flossede, kan alle indikere, at bilen har kørt mange kilometer.
Ligeledes, hvis dørhåndtagene føles løse eller slidte, kan det være et tegn på mange års brug.
Alle disse forskellige tegn på slid skal naturligvis holdes op imod bilens angivne kilometertal. Hvis bilen for eksempel viser et relativt lavt kilometertal, men har betydeligt slid på disse komponenter, kan det være en indikation på, at der er snydt med kilometertallet.
Tjek efter mærkater med dato og kilometerangivelse
Du kan også med fordel undersøge motorrummet for at finde klistermærker, der med dato og kilometertal noterer sidste gang tandremmen er blevet skiftet, motorolien er blevet fornyet, bremsevæsken er blevet påfyldt, eller airconditionens kølemiddel er blevet udskiftet.
Kontroller lak og lygteglas
Du kan også undersøge lakken for skrammer og skader, ligesom du kan inspicere frontruden og lygterne for eventuelle stenslag eller tegn på reparationer, og bedøm, om denne slitage stemmer overens med bilens opgivne kilometertal.
Justering af kilometertæller kan også ske af legitime årsager
Selvom man skal være opmærksom på snyd med kilometertælleren, er det også vigtigt at pointere, at en justering af kilometertælleren også kan ske af legitime årsager. Så bare fordi kilometertælleren er blevet justeret, betyder det ikke, at man er ved at blive snydt.
I nogle tilfælde bliver kilometertælleren f.eks. justeret i forbindelse med udskiftning af motor eller speedometer. Det er fuldt ud lovligt, men kræver selvfølgelig, at du som køber bliver gjort opmærksom på det.
Derfor er oplysninger om kilometertal og eventuelle udskiftninger af vigtige dele som motoren utrolig vigtige at have med på slutsedlen.