Når du overvejer at købe en brugt bil, kan det give rigtig god mening at tjekke dens stelnummer. Selvom nummerpladen normalt er det første, vi tjekker på en bil, når vi overvejer et køb, er der tilfælde, hvor bilen slet ikke har en nummerplade. Det kan skyldes, at bilen er blevet afmeldt, eller måske har du mistanke om, at den bruger falske plader. Men selv i disse situationer er der altså måder at indhente vigtige oplysninger om køretøjet ved blot at bruge dets stelnummer.
I 2015 åbnede politiet op for adgangen til deres register over stjålne biler for offentligheden. Det betyder, at du ved at indtaste stelnummeret kan finde ud af, om bilen er blevet rapporteret stjålet.
Men udover at få viden om, hvorvidt bilen potentielt er meldt stjålet, giver stelnummeret også adgang til en masse anden relevant info om bilen. Du kan f.eks. lære mere bilens gæld, kilometertal, synsrapporter og meget andet blot ved at tjekke stelnummeret.
Alle biler der er blevet fremstillet efter 1981, er tildelt et unikt stelnummer bestående af 17 cifre. Stelnummerets primære funktion er at give dig mulighed for at finde oplysninger om køretøjet, altså som nævnt om der er registreret gæld på bilen, hvornår den sidst har været til syn, hvem den er registreret i navnet på, og om den eventuelt er blevet meldt som stjålet.
Men det stopper ikke her.
Værksteder og automekanikere bruger også stelnummeret til at identificere bilens indre komponenter såsom motor og bremsesystemer. Dette gør det lettere for dem at vælge den rigtige vedligeholdelses- og servicemetode.
Læs med og lær mere om, hvor du kan finde bilens stelnummer og hvilken info du helt præcis kan få gennem det.
Her kan du finde bilens stelnummer
Bilens stelnummer er afgørende for at identificere og spore køretøjet, men hvor finder du det helt præcist på din bil? Stelnummerets placering kan variere lidt afhængigt af bilmodel og mærke, men der er nogle generelle steder, du kan lede:
- Motorrummet: I mange biler er stelnummeret anbragt i motorrummet, ofte på eller i nærheden af køretøjets brandskærm. Det er normalt placeret et synligt sted for nem adgang.
- Førersiden af forruden: I de fleste moderne biler kan du se stelnummeret gennem forruden i det nederste hjørne på førersiden. Dette er praktisk, da det giver dig mulighed for at kontrollere stelnummeret uden at åbne motorhjelmen.
- Dørkarmen: I nogle biler kan du finde stelnummeret på dørkarmen i nærheden af førersædet. Det er normalt på en metalplade eller et klistermærke og er ofte sammen med oplysninger om bilens dæktryk og døråbninger.
- Undersiden af bilen: I visse tilfælde er stelnummeret anbragt på den nederste del af bilen – normalt på rammen eller chassiset. Dette er mere almindeligt i ældre køretøjer.
- I bilens instruktionsbog eller registreringsattest: Du kan også finde oplysningerne i bilens dokumentation. Instruktionsbogen eller registreringsattesten bør indeholde stelnummeret samt andre oplysninger om køretøjet. Derudover bør stelnummeret også kunne findes i andre dokumenter såsom forsikringspolicer og service-optegnelser.
- Online søgning: Hvis du har svært ved at finde stelnummeret, eller hvis det er ulæseligt, kan du også søge efter det online ved hjælp af køretøjets registreringsnummer, hvis du har adgang til det.
Hvad betyder stelnummerets forskellige bogstaver og tal?
Bilens stelnummer, også kendt som VIN (Vehicle Identification Number), indeholder en række oplysninger, der er unikke for hver bil. Et standard stelnummer består af 17 tegn, som varierer i bogstaver og tal. Her er en oversigt over, hvad de forskellige cifre og bogstaver normalt repræsenterer i et stelnummer:
- Landekode (Tegn 1-3): De første tre tegn i stelnummeret angiver bilens oprindelsesland og fabrikant. For eksempel kan et stelnummer, der starter med “1G1” indikere, at bilen er fremstillet i USA af Chevrolet.
- Fabrikant (Tegn 4-8): Disse tegn repræsenterer bilens fabrikant, model og serie. De giver information om bilens grundlæggende specifikationer og produktionsoplysninger.
- Sikkerhedscheck-ciffer (Tegn 9): Dette tegn bruges til at bekræfte nøjagtigheden af de øvrige tegn i stelnummeret. Det er beregnet ved hjælp af en matematisk formel og bruges til at kontrollere, om stelnummeret er korrekt indtastet.
- Modelår (Tegn 10): Dette tegn angiver normalt bilens modelår. For eksempel kan “J” repræsentere et køretøj fra 1988 eller 2018, afhængigt af producentens standarder.
- Fabrikskode (Tegn 11): Dette tegn repræsenterer fabrikskoden, hvor bilen blev produceret. Det identificerer den specifikke produktionsanlæg.
- Produktionsnummer (Tegn 12-17): Disse tegn er bilens unikke serienummer inden for produktionen. De giver oplysninger om bilens sekventielle produktionsnummer på fabrikken.
Denne info kan du få ved at tjekke bilens stelnummer
Udover at bilens stelnummer fortæller en række tekniske ting om selve bilmodellen, fabrikanten osv., er der også en masse anden relevant info at hente, ved at tjekke bilens stelnummer.
-
- Restgæld: Når du undersøger stelnummeret, kan du opdage, om der er restgæld på bilen. Dette kan være i form af et eksisterende lån eller en anden form for gæld hos et finansieringsselskab. Det er yderst vigtigt at afdække eventuel restgæld, da det kan påvirke din beslutning om at købe bilen.
- Restgæld: Når du undersøger stelnummeret, kan du opdage, om der er restgæld på bilen. Dette kan være i form af et eksisterende lån eller en anden form for gæld hos et finansieringsselskab. Det er yderst vigtigt at afdække eventuel restgæld, da det kan påvirke din beslutning om at købe bilen.
- Pant i bilen: Ud over restgæld kan du også finde ud af, om der er taget pant i bilen. Pant indebærer, at bilen er blevet brugt som sikkerhed for en gæld, og i tilfælde af manglende betaling af den pågældende gæld kan bilen konfiskeres. Hvis du køber en bil med pant, risikerer du altså i værste tilfælde at miste bilen.
- Synsrapport: Stelnummeret fungerer som en nøgle til at få indsigt i bilens tidligere synsrapporter. Disse synsrapporter indeholder detaljerede oplysninger om bilens tilstand, eventuelle fejl og mangler. Ved at kigge på tidligere synsrapporter, som er tilgængelige gennem stelnummeret, kan du altså få et omfattende overblik over bilens historie.
- Kilometertal: En af de meget relevante aspekter som også fremgår af synsrapporten er kilometertallet. Antallet af kilometer bilen har kørt er afgørende for at vurdere bilens slid og generelle tilstand. Synsrapporten indeholder oplysninger om, hvad kilometertallet var på tidspunktet for det seneste syn, samt eventuelle bemærkninger fra synsvirksomheden i forhold til kilometertallet. At have adgang til denne information via stelnummeret giver dig mulighed for at verificere, om det nuværende kilometertal, som sælgeren oplyser, er i overensstemmelse med det, der er blevet registreret ved tidligere synsprocedurer.
Læs mere: Sælg din bil til Autobasen og få en god pris
Hvis der er uregelmæssigheder eller store afvigelser i kilometertallet, kan det give anledning til bekymring og tyde på, at der er blevet fusket med kilometertælleren. Dette er vigtigt at vide, da det kan indikere, at bilen har været udsat for overdreven slid og måske har flere kilometer på bagen, end det fremgår.
Stelnummeret giver dig altså adgang til en masse vigtig information om bilen. At benytte sig af denne information kan hjælpe med at træffe velinformerede beslutninger og forhindre potentielle problemer i fremtiden.