Når du falder over en brugt bil, der fanger dit øje og matcher dit budget, er det let at blive revet med. Men der er et par ord, man ofte støder på i salgsannoncer, som bør få dig til at træde blidt på bremsen: ‘købt som beset’.
Disse tre små ord kan have stor betydning for din bilhandel og de rettigheder, du har som køber. I dette blogindlæg dykker vi derfor ned i, hvad ‘købt som beset’ faktisk betyder i en bilhandel, og hvordan det påvirker handlen fra dit perspektiv som køber.
Vi guider dig gennem de juridiske og praktiske aspekter, så du kan træffe den bedste beslutning, når du skal købe en brugt bil.
Hvad betyder ‘købt som beset’?
‘Købt som beset’ er et begreb, som typisk bruges ved handel af brugte varer og produkter – f.eks. biler. Begrebet betyder kort og godt, at man køber genstanden, som den fremstår. Det er noget, sælger skriver i sin annonce for at fraskrive dig den toårige reklamationsret, der normalt følger med – også på køb af brugte genstande.
Køber du noget som beset, kan du altså ikke komme på bagkant og klage over eventuelle fejl og mangler.
Hvornår gælder begrebet ‘købt som beset’ i en bilhandel?
Mange føler, at reglerne omkring bilhandel – specielt mellem private – er svære at forstå. En FDM-undersøgelse fra 2015 viser således, at ved hver fjerde handel kender køber ikke sine rettigheder. Det betyder, at rigtig mange mennesker løber en unødigt stor risiko, når de køber en brugt bil. Der er eksempelvis mange, der tror, at de har købt en bil som beset, selvom det ikke nødvendigvis er tilfældet.
For det første skal det understreges, at ‘købt som beset’ ikke er en standard i brugtvognshandel. Det skal fremgå tydeligt af aftalen, at bilen købes som beset, før sælger kan fraskrive dig dine reklamationsrettigheder.cStår det ikke tydeligt, har du faktisk to års reklamationsret som normalt.
Og selv hvis en privatperson skriver ‘købt som beset’, betyder det ikke, at de bevidst må skjule fejl og mangler ved bilen. Ved sælger f.eks., at der er problemer med motoren, men undlader at informere om det, kan du gå rettens vej. Problemet er dog, at det kan være svært at bevise, hvornår fejlen er opstået.
Det er også vigtigt at understrege, at ‘købt som beset’ er et begreb, som kun kan aftales i handel mellem private og ikke i almindelige forbrugerkøb. Det betyder altså, at en bilhandler ikke kan skrive ‘købt som beset’ i en salgsannonce og fraskrive sig sit ansvar.
Eller. De kan godt skrive det. Det er bare ikke gyldigt. Så selv hvis du har købt en brugt bil hos en bilforhandler, hvor der har stået ‘købt som beset’, eller andre varianter heraf, er det altså ikke gyldigt, og du kan godt klage alligevel, hvis der viser sig at være fejl eller mangler på bilen, som i øvrigt ikke er oplyst i handlen.
Læs mere: Køb af brugt bil: Sådan er dine rettigheder
Hvilke forholdsregler bør jeg tage, hvis der står ‘købt som beset’ i salgsannoncen?
Hvis du i din søgning efter en ny, brugt bil støder på begrebet ‘købt som beset’ i salgsannoncen, er der altså nogle forholdsregler, du skal tage dig, da du ikke er stillet specielt fordelagtigt, efter købet er gennemført.
Først og fremmest bør du sikre dig, at prisen afspejler, at du ingen rettigheder har på bagkant af købet. Prisen på en brugt bil, der købes som beset, bør altså være en del lavere end en tilsvarende model, hvor du har normale reklamationsrettigheder. Derfor bør du lave en hurtig markedsanalyse og sikre, at du får et retfærdigt nedhug i prisen, nu når du ikke har nogle reklamationsrettigheder på bagkant. I din forundersøgelse af markedet kan du samtidig undersøge, hvilke fejl der typisk opstår på den model, som du kigger på.
Derudover bør du også gøre dig umage med at undersøge, hvilke fejl og mangler bilen eventuelt har på nuværende tidspunkt, så du ikke støder på en grim overraskelse efter købet.
Hvis du selv er meget bilkyndig, kan du nok selv klare opgaven, men hvis du vil være på den helt sikre side, kan du få faghjælp til opgaven. Du kan f.eks. vælge at få den testet hos FDM, en mekaniker eller lignende, så du er helt sikker på, hvilke fejl og mangler der er på bilen.
Salg af bil uden problemer: Sælg din bil til Autobasen
Husk også at tjekke efter restgæld og pant i bilen
Når du er i en købsproces omkring en brugt bil, er der også et par andre ting, du bør tjekke, når du i forvejen undersøger markedspriser og typiske fejl på modellen. Du kan nemlig også med fordel tjekke, hvorvidt der enten er pant eller restgæld i bilen.
Det er ret normalt, at der er restgæld i brugte biler. Så du skal ikke nødvendigvis give afkald på den brugte bil, du har forelsket dig i, bare fordi der er restgæld i. Men du skal være opmærksom på det, da gælden som udgangspunkt følger bilen og ikke personen. Det betyder ikke, at du hæfter for gælden, men hvis den tidligere ejer ikke opfylder sine gældsforpligtelser, kan du komme i klemme.
At der er pant i bilen betyder, at bilen bruges som en garanti for et lån eller en anden type gæld, hvilket ofte gør det nemmere at få finansiering. Ligesom med restgælden kan du komme i problemer, hvis du uvidende overtager en bil med pant i, hvor den tidligere ejer misligholder sine forpligtelser overfor kreditor.
Du bør derfor som udgangspunkt ikke overtage en bil med hverken restgæld eller pant i. Heldigvis kan du ganske nemt tjekke, hvorvidt der er restgæld eller pant i den brugte bil, som du har kastet kærligheden på.
På Tinglysning.dk kan du tjekke begge ting, ved enten at indtaste bilens nummerplade eller stelnummer. Denne lille indsats kan være afgørende for en tryg bilhandel og give dig ro i sindet, når du finder din næste brugte bil.