Leasing kan virke som en hel jungle af begreber og beslutninger, men det behøver slet ikke være så kompliceret. I dette blogindlæg har vi nemlig samlet alt, du skal vide om leasing, så du kan træffe den bedste beslutning.
Lad os dykke ned i det og få dig klædt godt på.
Hvad vil det sige ‘at lease en bil’?
Når du leaser en bil, betyder det simpelthen, at du “lejer” den i stedet for at købe den. Det er lidt ligesom at leje en lejlighed i stedet for at købe den. I stedet for at betale hele bilens pris, aftaler du at kunne bruge bilen i en afgrænset periode (typisk et par år), hvor du så betaler en fast månedlig pris for bilen. Typisk vil der dog også være en engangsydelse i starten af leasingperioden.
I leasingaftalen vil der også fremgå et loft på, hvor mange kilometer du må køre på årlig basis. Når leasingperioden er udløbet, returnerer du bilen til leasingselskabet, medmindre det af jeres leasingkontrakt fremgår, at du enten kan eller skal købe bilen efter leasingperioden.
De forskellige typer af leasing
Selvom leasing som koncept kan lyde meget enkelt, er det dog ikke nødvendigvis tilfældet. Der findes nemlig flere forskellige former for leasing, og vilkårene i en leasingkontrakt kan variere meget fra selskab til selskab, selvom leasingtypen umiddelbart er ens.
Herunder gennemgår vi de mest almindelige typer af leasing, og hvordan de adskiller sig fra hinanden, så du kan finde ud af, hvilken der passer bedst til dine behov.
Privatleasing
Privatleasing er en aftale mellem en privatperson og leasingselskabet, hvor man leaser bilen i mere end 6 måneder, og typisk i enten 12, 14 eller 36 måneder.
Når man privatleaser, er det typisk sådan, at alle udgifter til reparationer og service er inkluderet i din månedlige ydelse. Det vil sige, at du får stor budgetsikkerhed, da behovet for pludselig service eller reparationer ikke påvirker din pengepung. Det er altså ganske nemt at gennemskue, hvor meget du skal betale for din bil om måneden, når du privatleaser.
Privatleasing er populært blandt dem, der ønsker at køre i en nyere bil med lavere månedlige omkostninger og færre bekymringer om værditab og vedligeholdelse. Det er en smart løsning, hvor man har adgang til en nyere bil uden at forpligte sig til et langsigtet køb.
Knækleasing
Knækleasing er en variation af traditionel privatleasing. Ved knækleasing bliver din leasingydelse opdelt, så du betaler en større del af ydelsen i begyndelsen af leasingperioden, hvorefter ydelsen falder i løbet af den resterende del af perioden. Dette “knæk” i ydelsen motiverer typisk køberen til at beholde bilen i hele leasingperioden, da omkostningerne bliver lavere over tid.
Flexleasing
Flexleasing – også kaldet finansielleasing – er en anden meget populær leasingvariant. Den er dog ret forskellig fra f.eks. privatleasing, hvorfor det er vigtigt, at man ikke blander begreberne sammen.
Flexleasing drejer sig som oftest om de lidt dyrere og mere eksklusive modeller, som typisk importeres brugt fra udlandet. En af de store fiduser ved flexleasing er, at man betaler en lille del af registreringsafgiften ad gangen – frem for det hele på én gang. Derfor kan man få råd til lidt dyrere biler, end man normalt ville have råd til.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at vilkårene for flexleasing kan være meget forskellige, så overvejer du denne leasingform, skal du læse leasingkontrakten grundigt igennem. Ofte er du f.eks. ansvarlig for løbende vedligeholdelse og eventuelle reparationer på bilen, da den typisk ikke har en fabriksgaranti.
Men det, du nok skal være mest opmærksom på ved flexleasing, er, at du normalt selv hæfter for, at bilen kan afsættes til et aftalt beløb. Derfor er det vigtigt, at den aftalte restværdi på bilen er realistisk, så du ikke ender med en stor efterregning, når leasingperioden udløber.
Sælg din leasingbil til Autobasen
Flexleasing tilbyder altså, at du kan få adgang til lækre biler for en lav pris, men du skal også være meget varsom med aftalen, så du ikke køber katten i sækken.
Hvad er min bil værd? Få gratis vurdering af din bil hos Autobasen
Erhvervsleasing
Erhvervsleasing er i princippet ligesom privatleasing, men bare for virksomheder. Her får virksomheden adgang til at bruge en bil i en aftalt periode, typisk flere år, mod betaling af en fast månedlig ydelse.
En af de store fordele ved erhvervsleasing er, at virksomheden ikke behøver at binde kapital i at købe en bil, hvilket kan være fordelagtigt for likviditeten.
Splitleasing
Splitleasing er en relativt ny leasingform, der opdeler leasingaftalen i en privat- og en erhvervsdel. Det smarte ved splitleasing er, at omkostningerne fordeles efter, hvordan bilen bruges. Så hvis bilen bruges til arbejdsrelaterede formål 80 % af tiden, vil virksomheden så betale 80% af leasingomkostningerne, mens den private bruger betaler for de resterende 20%.
Typisk vil splitleasing være skrevet ind i en erhvervsleasing-kontrakt, hvilket betyder, at du som privatperson skal være opmærksom på de konkrete vilkår i kontrakten, da dine forbrugerrettigheder er minimale. Hvis du er i tvivl om noget, bør du derfor kontakte en revisor eller anden juridisk rådgiver.
Minileasing
Måske har du også hørt om begrebet minileasing. I langt de fleste tilfælde vil der være tale om ganske almindelig billeje, når begrebet minileasing bruges. Begrebet vil typisk blive brugt om lejeperioder på op til seks måneder. Typisk vil du heller ikke – modsat de fleste andre leasingtyper – skulle betale nogen engangsydelse.
Fordele og ulemper ved leasing
Der er en række forskellige fordele og ulemper, som vi vil gennemgå herunder. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at alle fordele og ulemper ikke gør sig gældende på tværs af leasingvarianter, fordi aftalernes specifikke indhold typisk er ret forskellige fra hinanden.
Fordele ved leasing
- Lavere månedlige omkostninger: Leasing indebærer typisk lavere månedlige betalinger sammenlignet med køb af en tilsvarende bil, da du kun betaler for bilens værditab i leasingperioden, og ikke hele bilens værdi.
- Fleksibilitet: Leasing giver dig mulighed for at vælge forskellige biler og modeller, uden at binde dig til en enkelt bil i årevis. Det giver dig mulighed for at tilpasse dit valg af køretøj efter dine skiftende behov og præferencer.
- Stor budgetsikkerhed: I mange leasingaftaler vil alt omkring service og reparation være inkluderet i den månedlige ydelse. Det betyder, at du ikke behøver at bekymre dig om ekstra omkostninger til større reparationer eller vedligeholdelse, da disse udgifter er dækket af leasingfirmaet. Derfor ved du altså ret præcist, hvad du skal betale for din bil hver måned – udover brændstof selvfølgelig.
- Mulighed for at køre i nyere og bedre biler: Leasing åbner døren til at køre i de seneste bilmodeller med opdaterede funktioner og teknologier, uden at du behøver bekymre dig om bilens værditab over tid, som du ellers skulle, hvis du købte den. Derfor vil mange nok få adgang til nyere og bedre modeller, hvilket giver lidt mere livskvalitet i hverdagen.
- Færre bekymringer om bilens værditab: Køber du en bil på almindelig vis, vil der undervejs typisk opstå en bekymring om, hvornår bilen skal sælges videre igen, inden værditabet bliver alt for stort. Når du leaser en bil, er du ikke ansvarlig for bilens værditab over tid. Det er typisk leasingfirmaets ansvar, hvilket fjerner dine bekymringer om videresalg. Dette gælder dog som tidligere nævnt ikke ved flexleasing.
Ulemper ved leasing
- Forvirrende marked: Leasingmarkedet kan være komplekst og uigennemsigtigt med meget varierende vilkår og betingelser fra selskab til selskab. Det kan være udfordrende at navigere i de forskellige tilbud og sammenligne dem for at træffe den rigtige beslutning.
- Ikke samme forbrugerbeskyttelse: I forlængelse af ovenstående skal det også nævnes, at du ved leasing ikke har de samme forbrugerrettigheder som ved køb.
- Kilometerbegrænsning: De fleste leasingaftaler indeholder begrænsninger for det årlige kilometertal, og overskridelse af disse grænser kan medføre ekstra gebyrer. Derfor skal du være meget god til at forudsige dit eget kørselsmønster, så du ikke ender med en ekstraregning.
Hvad skal man være opmærksom på, når man leaser en bil?
Når man begiver sig ud i den store leasing-verden, kan det virke som en overvældende opgave. Der er en masse information at tage ind, og det kan være svært at vide, hvor man skal starte. Derfor er processen en lille smule nemmere, hvis man ved, hvad man skal være opmærksom på og kigge efter.
Derfor har vi samlet en liste med fire overvejelser, der kan hjælpe dig med at navigere frem til den bedste løsning.
Hvordan er vilkårene i kontrakten helt præcist?
Da vilkårene i leasingkontrakter som nævnt er meget forskellige, er det super vigtigt, at du er helt skarp på, hvad der indgår i den kontrakt, du tilbydes. Du skal specielt være opmærksom på, hvad bilen reelt ender med at koste dig. Leasing virker tit som en mere økonomisk fordelagtig løsning, end det reelt er, fordi beløbene ser så lave ud sammenlignet med et køb fra ny. Derfor skal du meget være opmærksom på de forskellige ydelser og udregne, hvad bilen vil koste dig over hele leasingperioden.
Kender jeg mit eget kørselsbehov?
Som tidligere nævnt er der kilometerbegrænsning (typisk 15.000 – 20.000 km årligt) i alle leasingaftaler. Hvis disse overskrides, kan du se frem til en betragtelig ekstraregning. Derfor skal du gøre dig umage med at udregne, hvor meget du vil køre på en årlig basis. Har du bil i forvejen, er dette nok nemmere at estimere, men uanset hvad skal du lægge dig i selen for at komme med et realistisk bud, så du ikke får en ekstraregning.
Ændrer dit kørselsbehov sig markant i løbet af leasingaftalen, kan du formentlig godt få lov til at øge dit årlige kilometertal, men det vil selvfølgelig koste lidt ekstra.
Hvor hurtigt kan jeg komme ud af kontrakten igen?
Der kan opstå situationer, hvor man ønsker at komme ud af sin leasingaftale før tid. Derfor er det vigtigt at undersøge, hvordan din aftales vilkår er på dette punkt. De fleste leasingaftaler har en binding på 11 måneder, hvorefter man kan komme ud af aftalen med en måneds varsel.
Du skal dog være opmærksom på, at det kan være en rigtig dyr affære at afbryde din leasingaftale før tid, hvis du har betalt engangsydelse, da disse penge er tabt.
Hvordan er aftalens vilkår om service og tilbagelevering?
Måske har du hørt nogle af de skrækhistorier, der er omkring tilbagelevering af leasede biler, hvor folk har fået store ekstraregninger. Derfor er det også vigtigt, at du undersøger, hvilke vilkår der er i den henseende. Typisk vil ekstraregningen komme, hvis det vurderes, at du ikke har taget dig godt nok af bilen i den periode, som du har leaset den.
Sørg derfor at overholde al service, støvsug og vask inden aflevering og meld altid eventuelle skader til forsikringen inden aflevering.