Regelmæssigt bilsyn er et lovkrav både i Danmark og i resten af EU, men hvornår skal bilen egentlig synes, og hvad tjekkes der egentlig for? Vi prøver at besvare de oftest stillede spørgsmål angår bilsyn, så du undgår kedelige overraskelser og dyre bøder.
Selvom bilsyn sjældent kommer på et belejligt tidspunkt, er det vigtigt at huske på, at der er med til at øge vores alles sikkerhed, ligesom det også mindsker miljøbelastningen fra de mange biler, som drøner rundt på de danske veje.
Hvor ofte skal min bil til periodisk syn?
Hvor ofte din bil skal periodisk syn, afhænger af din bils alder. Hvis den er købt helt fra ny, skal bilen faktisk først synes fire år efter registreringsdatoen. Herefter skal bilen til periodisk syn hvert andet år fremadrettet.
Men hvis din bil er over 35 år gammel, og i øvrigt registreret til veterankørsel, skal du faktisk kun til syn med bilen hvert ottende år.
Hvis du ikke har helt styr på, hvornår din bil skal synes næste gang, kommer indkaldelsen fra Færdselsstyrelsen automatisk i din e-Boks otte uger inden tidsfristen for det periodiske syn. Du skal dog selv stå for at bestille tid hos en synsvirksomhed. Sammen med indkaldelsen fra Færdselsstyrelsen, vil der også fremgå en liste af synsvirksomheder og omsynsvirksomheder, der ligger i nærheden af, hvor du bor.
På Færdselsstyrelsens hjemmeside finder du et kort over alle godkendte synsvirksomheder.
Hvad sker der, hvis man overskrider et periodisk syn af sin bil?
Hvis du overskrider fristen for et periodisk syn, vil du i første omgang modtage en bøde på 2.000 kroner, samt få en ny tidsfrist. Hvis den heller ikke overholdes, vil du få en ny bøde på 2.000. Samtidig overgår bøden fra Færdselsstyrelsen til politiet, og du skal overdrage dine nummerplader. Hvis du fortsætter med at køre i en bil, som ikke har været til periodisk syn, kan politiet inddrage dine nummerplader.
Derfor er det altså vigtigt at sørge for, at man får sin bil til periodisk syn til tiden, så man undgår dumme bøder og for meget besvær.
Hvad tjekker man ved bilsyn?
Grundlæggende set tjekker man bilen i forhold til to overordnede områder; sikkerhed og miljø. Bilen skal altså være sikker at køre i, både for din egen og dine medtrafikanters skyld, men den skal også leve op til nogle miljøkrav, så den ikke sviner for meget.
Herunder har vi oplistet nogle af de punkter, hvor man typisk ser fejl ved periodisk syn.
Lygter på bilen
Din bil kan ikke gå igennem periodisk syn, hvis den har defekte lygter. Problemet kan både være for/baglygter, tågelys eller dine blinklys. Heldigvis kan du selv nemt tjekke, hvorvidt dine lygter fungerer som de skal. Inden du kører bilen til syn, kan du bede en bekendt om hjælp med at tjekke, om lygterne fungerer som de skal.
Dæk
Det er super vigtigt, at der er nok greb i dine dæk. Det tjekker man via dæk-mønstrets dybde, som ikke må være mindre end 1,6 millimeter tyndt. Hvis det er herunder, vil din bil ikke komme igennem syn. Du kan selv tjekke mønstrets dybde med en lineal.
Vinduesviskere
Der er nok mange, som ikke tænker over det, men vinduesviskere udgør faktisk en vigtig sikkerhedsfunktion for dig som bilist. Hvis de er for slidte, eller på anden måde i udu, vil de ikke være i stand til at viske ruden ordentligt fri for vand. Og hvis det er tilfældet, kan du få problemer med udsynet gennem forruden, når vejret er dårligt, hvis selvfølgelig er et problem.
Nummerpladelys
Husk også, at det er et lovkrav, at nummerpladen er så tilstrækkeligt oplyst, at den kan ses på mindst 20 meters afstand.
Bremselys
Husk også, at du altid får tjekket dit bremselys inden syn. Bremselyset er et af de steder, hvor der oftest bliver fundet fejl ved periodisk syn.
Støddæmpere
Støddæmperne udgør først og fremmest en vigtig sikkerhedsfunktion, da dækkene kan hoppe og miste kontakten til vejen, hvis støddæmperne er for slidte. Derudover er det også vigtigt for komforten i bilen, at støddæmperne er i orden. Deres funktion er nemlig at bløde op for bump og stød, så din køretur bliver mest behagelig.
Forkert hældning på forlygterne
Der kan være flere fejl på lygterne, end at de bare ikke virker. Man skal således også huske på, at hældningen på forlygterne skal være korrekt, og at de skal lyse symmetrisk.
Håndbremse
Håndbremsen bliver selvfølgelig også tjekket. Du kan selv tjekke håndbremsens tilstand, ved at prøve at parkere på en bakke og så trække i håndbremsen. Hvis bilen ikke er i stand til holde stille udelukkende ved håndbremsens kraft, tyder det på, at håndbremsen ikke fungerer ordentligt.
Udstødning
Udstødningen sørger for, at de giftige stoffer ledes om bag i bilen og herpå ud af udstødningsrøret. Hvis det ikke fungerer ordentligt, risikerer du, at nogle af disse giftige stoffer ender i kabinen.
Mulige udfald af et bilsyn
Når du har fået bilen ned til periodisk bilsyn, er der fire mulige udfald, når synsvirksomheden har kigget din bil efter i sømmene. Din bil kan således blive vurderet som godkendt, betinget godkendt, kan godkendes efter omsyn eller ikke godkendt.
Herunder gennemgår vi kort, hvad de forskellige vurderinger betyder for dig.
Godkendt
Det virker nok åbenlyst, men ‘godkendt’ betyder selvfølgelig, at din bil har fået grønt lys til at køre videre på vejene. Der er ikke fundet nogen fejl eller mangler, og du skal ikke foretage dig noget inden næste syn.
Betinget godkendt
Hvis din bil bliver ‘betinget godkendt’, betyder det, at der er fundet én eller flere fejl, der skal udbedres, inden bilen kan blive endeligt godkendt. Fejlene er dog ikke så alvorlige, at du ikke selv må køre hen til en mekaniker, for at få fikset problemerne. Det er dog ikke tilladt at benytte bilen til andre formål, inden fejlene er blevet udbedret.
Kan godkendes efter omsyn
Hvis din bil får vurderingen ‘kan godkendes efter omsyn’, betyder det, at bilen har så tilpas alvorlige fejl, at du ikke får lov at køre videre, før fejlene er udbedret, og bilen er kontrolleret ved et omsyn. Det er simpelthen ikke lovligt at bruge bilen indtil da. Omsynet skal ske inden for 33 kalenderdage, og hvis den frist ikke overholdes, kan der ikke foretages omsyn.
Ikke godkendt
Hvis din bil ender med vurderingen ‘ikke godkendt’, betyder det desværre, at din bil ikke længere er i lovlig eller forsvarlig stand. Enten er der så tilpas alvorlige fejl, eller også kan der være fundet usædvanlige mange forskellige fejl, der har signifikant negativ indflydelse på enten færdselssikkerhed eller miljø. Fejlene skal rettes, og synsvirksomheden skal derefter kontrollere, at rettelserne er foretaget korrekt. Kontrollen kan enten ske ved et eller flere omsyn inden for en frist på en måned eller ved et helt nyt syn, hvor man starter forfra.
Kan man få udsat bilsyn?
Under normale omstændigheder er det ikke en mulighed at få udsat sit bilsyn, selvom det ikke lige passer ind i ens planer. Der er dog undtagelser til den regel.
Der er nemlig helt særlige situationer, hvor du kan godt kan få udsat den seneste frist for periodisk syn. Hvis du f.eks. kan dokumentere, at din er blevet stjålet, eller hvis du har været uden for en anden force majeure-situation, er det muligt at anmode om udsættelse.
En sådan ansøgning om udsættelse af periodisk syn skal være modtaget hos Færdselsstyrelsen senest fire uger før bilen skulle have været til syn.
Hvad koster et bilsyn?
Prisen på et bilsyn kan variere meget, alt efter hvor i landet du er. Dog vil det formentlig være et sted mellem 300-650 kr. Synshallerne fastsætter nemlig selv deres priser, og derfor kan altså være relativ stor forskel. Eventuelle reparationer der kræves, for at bilen kan blive godkendt, kommer selvfølgelig ud over denne pris.
Som med meget andet, er prisen lavest, der hvor konkurrencen er størst. Det vil altså sige, at du som tommelfingerregel kan finde en smule lavere priser på bilsyn nær større byer, og at prisen på landet er lidt højere.
Find en synshal nær dig på tjekbilsyn.dk.
Hvor lang tid tager et bilsyn?
Et periodisk bilsyn tager heldigvis ikke særlig længe – kun omkring 20 minutters tid. Derfor bliver mange også og venter, mens de måske kan være så heldige at få sig en kop kaffe eller skimme dagens avis.
Hvad skal man medbringe til bilsyn?
Hvis det er første gang, at du skal have en bil til syn, er du måske i tvivl om, hvad du skal medbringe. Svaret er heldigvis, at i langt de fleste tilfælde, behøver du ikke have nogle papirer eller attester med til et bilsyn.
Ved et periodisk syn af bil vil synshallen kunne finde alle relevante information via bilens registreringsnummer.
Hvis det er et registreringssyn er der stadig ingen krav, men det kan være en god idé at medbringe registreringsattesten.
Ved et toldsyn, hvor du skal have synet en importeret bil, skal du medbringe den udenlandske registreringsattest. I nogle sjældne tilfælde vil du også blive bedt om at vise vejeseddel, men det hører altså til sjældenhederne.